Porți și împrejmuiri

tradiționale și istorice din județul Sălaj
Proiectul cultural „Porți și împrejmuiri tradiționale și istorice din județul Sălaj”, desfășurat în cursul anului 2022 de către Asociația ARHAIC, a vizat documentarea a peste 150 de porți de gospodării și împrejmuiri tradiționale și istorice din mediul rural și a 20 de porți din mediul urban, în vederea obținerii unei situații actuale, detaliate, cu privire la tipologia, starea de conservare și măsura în care se păstrează acest tip de patrimoniu în cadrul județului Sălaj. Scopul acestui demers a fost acela de a înregistra şi păstra, în format electronic, date relevante legate de porțile și împrejmuirile tradiționale înainte ca ele să dispară complet sub presiunea noilor forme şi materiale de construcţie. De asemenea, am căutat să dăm răspunsuri și exemple de bună practică în vederea reparării/restaurării acestor porți și reintegrarea lor în circuitul vieții cotidiene. Rezultatele acestui proiect sunt adresate specialiștilor – arhitecți, istorici de artă sau etnografi, proprietarilor de porți, comunităților și autorităților locale din Sălaj dar și publicului larg, atent și sensibil la soarta patrimoniului construit din România. Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al Ordinului Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură și al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Acestor două instituții, cărora le mulțumim pentru susținere, ne-au însoțit în acest demers, în calitate de parteneri: Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Județean Satu Mare, Ordinul Arhitecților din România – filiala Transilvania și Asociația Târnaț Kalotaszeg Durabil.

Activitățile propuse în cadrul acestui proiect cultural și calendarul desfășurării acestora, au fost următoarele:

a. Etapa de documentare: Realizarea unei studiu teoretic asupra porților și împrejmuirilor tradiționale specifice județului Sălaj, cu precizarea tipologiilor regăsite, a materialelor de construcții, a tehnicilor, a decorațiilor cât și a evoluției acestora în timp și a situației actuale la nivelul județului.
Perioadă desfășurare: aprilie – iulie 2022.

b. Etapa de explorare și documentare a porților și împrejmuirilor tradiționale din Sălaj. În această etapă a fost realizată documentarea fotografică a porților din diverse regiuni ale județului. Studiul urmărește surprinderea tipologiilor de porți care se mai păstrează și distribuția acestora în teritoriu. În timpul acestei etape, se va completa de asemenea o fișă de documentare cuprinzând informații precum starea de conservare, materialul de construcție, tehnică, motive decorative, eventuala datare, etc.
Perioadă desfășurare: mai – septembrie 2022.

c. Etapa de restaurare a cuprins procesul de restaurare a porții selectate în urma documentării în teren. În cadrul acesteia se va realiza un scurt film documentar.
Perioadă desfășurare: septembrie 2022.

d. Etapa de prelucrare a materialului și realizare a expoziției. În această etapă a proiectului au fost selectate și prelucrate materialele rezultate în urma etapelor anterioare. Au fost realizate materialele destinate expoziției fotografice, respectiv materialele video realizate în cadrul proiectului.
Perioadă desfășurare: iunie – noiembrie 2022.

e. Etapa de diseminare a materialului în social media, pe pagina web a asociației ARHAIC, care va cuprinde o secțiune special dedicată proiectului unde vor putea fi vizualizate o selecție a porților și împrejmuirilor tradiționale documentate. Tot în această etapă au fost organizate două epoziții dedicate acestui proiect cultural: în data de 29 noiembrie la Zalău (Sala Porolissum a Centrului de Cultură și Artă a Județului Sălaj), respectiv în data de 5 decembrie la Satu Mare (Atelierul Memorial Aurel Pop, unul dintre cele mai importante spații expoziționale ale Muzeului Județean Satu Mare).
Perioadă desfășurare: iulie – decembrie 2022.

Produsele preconizate ale proiectului cultural și rezultatele obținute:

1. Realizarea a 3 materiale video de cca. 5 minute fiecare în care să fie surprinse aspecte ce țin de perspectiva actuală asupra valorii porților, despre decorurile și simbolurile porții în lumea satului dar și suprinderea procesului de restaurare a porții selectate în cadrul proiectului. Astfel, au fost realizate trei filme de scurt metraj, considerabil mai lungi decât am avut în plan inițial. Primul scurt metraj l-a avut în prim plan pe meșterul István Gál Potyó din Jebucu, Sălaj. Cel de-al doilea a fost dedicat meșterilor Ștefan Bara din zona Fildurilor și lui Vincze Ferenc din ținutul Călatei, doi meșteri prieteni care ne-au împărtășit din experiența lor în realizarea porților după modele tradiționale, despre felurile și simbolurile acestora dar și despre valoarea identitară ale porților vechi. Cel de-al treilea scurt metraj a fost dedicat porții lui Ilie Americanul din Meseșenii de Sus, interesantei sale povești precum și procesului de restaurare prin care această poartă a trecut.

2. Realizarea pentru 10 porți selectate în urma documentării în teren, a unor modele 3D realizate prin fotogrametrie. Acestea pot servi ulterior ca materiale documentare. Cu ajutorul prietenilor noștri de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău am creat un cont al Asociației ARHAIC pe o platformă de specialitate (Sketchfab) și am încărcat 24 de modele 3D a unor porți documentate în cadrul acestui proiect, un număr mai mare decât cel pe care ni-l propusesem inițial.

3. Restaurarea completă a unei porți tradiționale din județul Sălaj, acest lucru având ca scop oferirea unui exemplu de bună practică, dar și punerea în lumină a acestui element nelipsit oricărei gospodării. A fost aleasă poarta cunoscută în sat (Meseșenii de Sus) drept poarta Americanului de după deal, poartă ce impresionează prin povestea sa dar și prin decorurile sale sculptate.

4. Realizarea unei expoziții (eveniment cultural), organizată inițial în Zalău, în cadrul căreia să fie prezentat proiectul cultural desfășurat, obiectivele și rezultatele obținute. În cadrul expoziției avute la Zalău, în data de 29 noiembrie, împreună cu cei care au fost alături de noi în cadrul evimentului organizat cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, am discutat despre proiect, au fost prezentați cei trei meșteri care încă realizează încă porți în manieră tradițională, meșteri care au fost și în prim planul a două scurt metraje realizate în cadrul proiectului. Apoi, în data de 5 decembrie, expoziția dedicată proiectului nostru s-a mutat la Satu Mare unde, în cadrul evenimentului de prezentare, publicul a putut intra în dialog cu membrii echipei proiectului, inclusiv cu meșterul Vasile Pop, cel care ne-a ajutat la repararea porții lui Ilie Americanul din Meseșenii de Sus.

5. Diseminarea informațiilor în social media, prin intermediul FB și Instagram s-a realizat pe măsură ce materialele strânse în urma documentării de teren au fost prelucrate. De asemenea, un articol dedicat acestui proiect cultural este în curs de publicare în revista „Caiete Silvane”, cea mai importantă revistă de cultură ce apare în județul Sălaj.

În continuarea demersurilor începute cu ocazia proiectului cultural „Porți și împrejmuiri tradiționale și istorice din Sălaj”, Asociația ARHAIC și-a propus să câteva obiective:

Pe termen scurt: itinerarea expoziției în diferite locații prin implicarea în proiect a unor parteneri. Sunt avute în vedere, în principal, liceele din municipiul Zalău/județul Sălaj, respectiv realizarea unui album/carte, în versiune online, care să cuprinsă studiul realizat în urma documentării, o selecție din fotografiile realizate împreună cu informațiile culese în fișele de inventariere, precum și schițe, măsurători, relevee.

Pe termen lung, considerăm că se impun noi acțiuni de sensibilizare a publicului larg cu privire la situația actuală a porților și împrejmuirilor tradiționale și istorice, promovarea acestora în contextul oferirii unui specific local care ar putea fi valorificat turistic. De asemenea, ne propunem să monitorizăm starea de conservare și găsirea unei metode de protecție legală a celor mai valoroase porți. Dacă este cazul, începerea demersurilor pentru înscrierea lor în Lista Monumentelor Istorice.

Scanările realizate în cadrul proiectului se pot descoperi în următorul link:
https://sketchfab.com/arhaic

Poarta din satul Meseșenii de Sus, comuna Meseșenii de Jos, a fost aleasă pentru restaurare deoarece era într-o stare avansată de degradare.

Principalele intervenții la poartă au fost: stabilizarea structurală a porții, construcția unei noi structuri de acoperiș, învelirea șarpantei porții cu țiglă solzi, curățarea porții atât mecanic, cât și chimic dar și conservarea ei, schimbarea scândurilor de la partea inferioară a porții mari, repararea sistemului de închidere și deschidere a porții mare și a portiței de intrare.

Proprietar: Viorica CIUTRA

Meșteri și voluntari: Vasile POP, Arni REVAU, Tudor BONTA și Bogdan ILIEȘ

Coordonator: Mădălina VARGA

Fotografii înainte de procesul de restaurare:

 

 

Fotografii din timpul procesului de restaurare:

Poarta la final restaurată:

 

În data de 29 noiembrie ne-am adunat la Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj pentru a prezenta rezultatele proiectului nostru – Porți și împrejmuiri tradiționale și istorice din Sălaj.
 
Prin acest eveniment ne-am dorit să prezentăm rezultatele obținute și o serie de concluzii pe care am ajuns să le tragem până la această etapă – nu considerăm că acțiunile noastre încetează aici, la expoziții, ci dorim să le valorificăm mai mult și să aducem materiale noi ce să îmbunătățească înțelegerea patrimoniului, indiferent de tipul acestuia.
 
În cadrul expoziției am avut plăcerea de a avea ca invitați și meșterii ce ne-au sprijinit și care ne-au oferit o parte din povestea lor, cum au ajuns să se dezvolte în acest domeniu și perpectivele personale – Gál Potyó István, Ștefan Bara și Vincze Ferenc.
Expoziția noastră itinerantă dedicată Porților și împrejmuirilor tradiționale și istorice din județul Sălaj a ajuns la Satu Mare în data de 05.12.2022. Selecția de fotografii, relevantă pentru proiectul nostru cultural, a fost găzduită de Atelierul Memorial Aurel Pop, unul dintre cele mai importante spații expoziționale ale Muzeului Județean Satu Mare.
 
Cu ocazia evenimentului de lansare a acestei expoziții, alături de frumoasele porți din Sălaj surprinse în fotografiile expuse, am căutat să prezentăm inimosului public contextul în care s-a desfășurat proiectul cultural „Porți și împrejmuiri tradiționale și istorice din Sălaj”, rezultatele și concluziile la care am ajuns în urma documentării de teren precum și perspectivele viitoare ale acestui proiect cultural.
 
Considerăm că acțiunile și interesul nostru pentru porțile și împrejmuirile din Sălaj nu încetează prin realizarea expozițiilor de la Zalău și Satu Mare, ci ne propunem să valorificăm și pe viitor informațiile strânse în cursul acestui proiect, să monitorizăm starea de conservare a celor mai frumoase porți găsite și, în măsura în care este posibil, să aducem informații noi care să contribuie la înțelegerea mai bună a acestui tip de patrimoniu.