despre noi

Asociația Arhaic
din 2019

Punere în siguranță biserici de lemn

scurt istoric

Începând din anul 2019, asociația ARHAIC coordonează programul civic național de salvgardare a patrimoniului construit Ambulanța pentru Monumente în județul Sălaj. În acest context, asociația a organizat și a realizat lucrările de punere în siguranță a unor biserici de lemn aflate în pericol, anume bisericile din Zalnoc, Răstolțu Deșert, Porț, Hida și Bozna. De asemenea, a participat activ la lucrările de punere în siguranță a bisericilor de lemn din Brusturi și Șoimușeni.

Șantiere

Biserici lemn reparate

Biserici lemn datate

Monumente digitizate

Voluntari

ce vrem

Scop

Asociația ARHAIC este o organizație non-guvernamentală care își propune să acționeze pentru salvgardarea, recuperarea, valorificarea și promovarea patrimoniului construit și natural, urban și rural, și a tuturor componentelor peisajului cultural.
Activitatea asociației vizează în special patrimoniul cultural al județului Sălaj, dar fără a exclude acțiuni și în alte regiuni ale țării. Atenția sa este focusată pe arhitectura tradițională, pe turismul cultural și pe pregătirea resurselor umane în aceste domenii. Totodată, asociația își propune să fie sursă de informații și de recomandări în domeniul politicilor culturale locale și naționale.

ce facem

Activități

Începând din anul 2020, asociația ARHAIC coordonează programul civic național de salvgardare a patrimoniului construit Ambulanța pentru Monumente în județul Sălaj. În acest context, asociația a organizat și a realizat lucrările de punere în siguranță a unor biserici de lemn aflate în pericol, anume bisericile din Zalnoc, Răstolțu Deșert, Porț, Hida și Bozna. De asemenea, a participat activ la lucrările de punere în siguranță a bisericilor de lemn din Brusturi și Șoimușeni.

Dintre proiectele proprii reținem „Biserici Înlemnite – o cartare fotografică” – proiect realizat cu sprijinul financiar al Ordinului Arhitecților din România sau proiectul incipient „Porți și împrejmuiri tradiționale din Sălaj”.

Echipa și

Voluntarii noștri

Valeria LEHENE

Președinte

Bogdan ILIEȘ

Vice Președinte

Bogdan PINTEA

Secretar

corina caraba

Cenzor

Mădălina Dana VARGA

Voluntar

Andreea NĂPRĂDEAN

Voluntar

Tudor BONTA

Voluntar

Tania CRIste

Voluntar

Daina POP

Voluntar

FLORINA FECHETE

Voluntar

De-a lungul timpului, la intervențiile Ambulanței pentru Monumente Sălaj au participat peste 70 de voluntari. Vă mulțumim și vă mai așteptăm!

Asociația Arhaic Sălaj
DATE ASOCIAȚIE

Data înființării: 29.10.2019   CUI  41841191. Nr. Autorizație Registrul Asociațiilor și Fundațiilor din România prin certificatul nr.: 20/29.10.2019. Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale. Decizia ANAF cu nr. 2606/04.02.2020.

Date bancare complete:
Banca RAIFFEISEN BANK SA, agenția Zalău, str. Unirii, nr. 19, jud. Sălaj IBAN RO89RZBR0000060021559951. Cod SWIFT: RZBRROBU